Chinezen zijn raar

Aantal uren per dag in China

Uren per dag in China

Ik zit rustig te leren als Frank tegen mij zegt dat er vandaag ongeveer drie miljoen Chinezen jarig zijn. Dat lijkt erg veel, maar er zijn toch echt meer dan een miljard Chinezen en dat gedeeld door 365 is ongeveer 3 miljoen. We waren al behoorlijk melig en ik vroeg me af of een jaar in China eigenlijk wel even lang duurt als bij ons? Alles in China is anders, dus waarom zou een jaar even lang duren? Ze hebben vast ook niet dezelfde zon als wij, dus dan zal een dag ook niet even lang zijn als bij ons.

Na een lange discussie zijn we er van overtuigd dat een uur even lang duurt als bij ons. Tijd is natuurlijk iets continu’s (of misschien toch discreet met stapjes van een planck-tijd?) en is door de mensen opgesplitst in handige tijdseenheden. We gaan er van uit dat China wel in ons universum ligt (anders konden we het ook niet waarnemen) en dus dezelfde natuurwetten heeft. Dat wil zeggen dat tijd daar dus even ‘snel’ gaat en wij onze eigen maat kunnen gebruiken om hun tijd (met bijvoorbeeld een atomische klok) te meten. Een jaar en een dag zijn totaal anders. Deze zijn gebaseerd op één omwenteling van de zon en de rotatie van de aarde respectievelijk. Mooi, dus een uur is een uur.

Aantal dagen per jaar in China

Dagen per jaar in China

Dan moeten we nog een paar ‘universele’ aannames maken om de duur van hun jaar en dag te bepalen. We hadden het over verjaardagen en het ‘eerlijkste’ en dus meest waarschijnlijke is dat het aantal verjaardagen per dag per vierkante kilometer overal hetzelfde zijn, een soort universele constante (niet persé tijds-invariant). Laten we dat eerst voor Nederland uitrekenen en dan laat Wolfram alpha zien dat dit ongeveer 1 is. Je kunt dus op iedere willekeurige dag (en aangezien een verjaardag altijd een dag duurt, ieder willekeurig moment) binnen ongeveer een halve kilometer een jarige vinden. Hoe vet is dat!? Als we dit gebruiken, samen met de oppervlakte en populatie van China blijkt dat een jaar daar 126 dagen duurt. Het vreemde is dat deze waarde continu fluctueert (zie grafiek), wat volgens ons het echte bewijs is dat Chinezen raar zijn.

Aantal uren per dag in China

Uren per dag in China lang

Ok, dus een jaar duurt 126 dagen, maar daar heb je niets aan als je niet weet hoe lang een dag duurt. Er is dus nog een tweede aanname nodig, en die blijk eigenlijk nog makkelijker. Het aantal verjaardagen per uur (en dus per tijdseenheid in het algemeen) is constant. Dit maakt ook de vorige berekening sluitend, omdat we nu uren gebruiken, die redelijk universeel zijn. De berekening op Wolfram alpha laat zien dat een dag in China 5529 uur duurt! Je hebt niet veel dagen, maar ze duren lang! Als je een keer echt een lang verjaardagsfeest wilt organiseren kun je dat maar beter in China doen. Ook deze waarde varieert, gekke Chinezen, en zullen naar verwachting blijven stijgen de komende jaren. Het is mooi om te zien dat deze waarden ooit nog veel hoger waren. Rond 1820 duurde een dag zelfs elf-duizend uur! Je zou maar een 5 daagse werkweek hebben.

Als we nu ook nog de lichtsterke en aard van hun ster konden meten, zouden deze informatie zouden we dus ook de straal van de baan en de massa van hun zon kunnen bepalen, maar dat doen we maar niet. Het belangrijkste is duidelijk, er zijn niet 3 maar 9 miljoen mensen jarig vandaag.

Frank wilde wel dat ik hem krediet zou geven voor zijn hulp, dus bij deze: Frank, bedankt! Ik heb weer een uur van mijn leven verprutst met deze onzin.

[ratings]

Delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Hyves
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Reddit
  • email
Dit bericht is geplaatst in Natuurkunde, Onzin en getagdChina, Humor, natuurkunde, Onzin. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Chinezen zijn raar

  1. Taco zegt:

    Hm, balen dat je dat uur dus in Nederland heb verprutst, aangezien het hier best veel van je dag is. Wat zou het beste land zijn om een uur te verprutsen? Hoe raar is Japan eigenlijk, nu we toch raarheid kunnen kwantificeren?

    Vragen, vragen.

    Gelukkig weet Wolfram Alpha alles (bijna)
    ***************
    Daar moet je toch wel van houden!

Geef een reactie