En weer een jaar ouder

Het Witte Konijn die de elixer van het leven maakt

Elixer van het leven

Afgelopen vrijdag was ik jarig en ben ik alweer 26 jaar geworden. De tijd gaat vanzelf, maar daar hoeven we verder nog niet over te zeuren. Alles, nou ja het meeste, doet het nog goed en we leven gezond. Maar wat gebeurde er nog meer op 10 december en wat is er speciaal aan het getal 26?

Er moet om de een of andere manier toch altijd wat over leeftijd gezegd worden als je jarig bent. De een vindt je oud, de ander zegt dat je nog ontzettend jong bent. Het komt op hetzelfde neer, iedereen wil graag zo lang mogelijk jong en fit blijven. Er is misschien wel iets aan te doen (levenselixers, verlengen van de telomeren, invriezen, klonen enz.), maar eigenlijk zit ik er niet zo mee. Ik heb meer moeite met het verschil in hoeveel ik zou willen doen in een dag / week / maand en hoeveel ik gedaan krijg in die tijd, op de een of andere manier kan ik sneller dingen bedenken die ik wil doen, leren of bereiken dan dat ik ze kan doen, wat wel eens frustrerend kan zijn. Wat mij ook opvalt, is dat ik geen probleem heb met even een kwartiertje ergens op wachten, wat een aantal jaren geleden nog snel tot verveling kon leiden.

Ik ben trouwens niet de enige die op 10 december 1984 is geboren, Uuno Pietilä (je weet wel die Finse schaatser) is precies even oud, gefeliciteerd Uuno! Wat gebeurde er nog meer op 10 december, international human rights day? Isaac Newton’s afleiding van de wetten van Kepler wordt in 1684 door de Royal Society gelezen en Frankrijk is op deze dag in 1799 de eerste die het metrische stelsel gebruikt. London is in 1868 de eerste die stoplichten krijgt en Wyoming voert een jaar later het vrouwenkiesrecht in. In 1896 komt Alfred Nobel te overlijden en in 1901 worden in zijn naam de eerste Nobel-prijzen uitgereikt. In 1945 wordt Nederland lid van de Verenigde Naties en in 1948 neemt deze de verklaring van de universele verklaring van de rechten van de mens aan. In 1988 wordt de eerste planeet buiten ons sterrenstelsel ontdekt en verder weet Wikipedia te melden dat het de 344e dag van het jaar is (of 345e in een schrikkeljaar) en dat we nog maar 21 dagen te gaan hebben tot het einde van het jaar.

Rhombicuboctahedron

Ik ben dan nu 26 en daar weet wikipedia ons het volgende over te leren: “26 (zesentwintig) is het natuurlijke getal volgend op 25 en voorafgaand aan 27.”, speciaal voor de mensen die dat niet wisten. 26 is een samengesteld getal (a.k.a. geen priemgetal) en het enige natuurlijke getal dat tussen een kwadraat en een derde macht ligt (zonder opzoeken: welke?). Zesentwintig is het aantal zijden van een rhombicuboctahedron en een repdigit in basis drie (222) en twaalf (22). In basis tien is 26 het kleinste getal waarvan het kwadraat een palindroom is, maar het getal zelf niet. Het is verder het aantal Oscars gewonnen door Walt Disney (een record) en het aantal botten in je voet en enkel opgeteld. Om nog even een stapje verder te gaan is 26 het gematrische nummer van de naam van de God van Israel (JHWH), ook wel bekend als Tetragrammaton. Het is het atoomnummer van ijzer en het aantal letters in ons alfabet, maar vooral het aantal ruimtetijd dimensies in de bosonische snaartheorie.

Ik ben nu al benieuwd wat er speciaal is aan 27.

[ratings]

Delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Hyves
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Reddit
  • email
Dit bericht is geplaatst in Ikzelf, Natuurkunde en getagd26, natuurkunde, verjaardag. Bookmark de permalink.

3 Reacties op En weer een jaar ouder

  1. Taco zegt:

    Nogmaals en niet voor het laatst, gefeliciteerd met je 26e! Wist je dat die leeftijd in het zestallig stelsel het antwoord op een hoop is?

    En trouwens balen (als D&D-er) dat het best moeilijk is een fatsoenlijke d26 te maken! http://www.dicecollector.com/diceinfo_d26.jpg

    Wees verder maar gerust, ik denk dat veel mensen het “wat-ik-wil-past-niet-in-wat-ik-heb”-gevoel hebben. Misschien mindert het als je ouder wordt en minder dingen bedenkt ;)

  2. annette zegt:

    Ha Noud, hoe dan ook, 10 december is gewoon een bijzondere
    dag, al lang van tevoren wist ik gewoon dat je die dag geboren zou
    worden en dat wilde ik ook graag. Waarom? Ik kende toen al een
    aantal mensen die die dag jarig zijn en dat vond ik allemaal
    aardige mensen.Wie wil er nou niet de moeder zijn van een kind wat
    ook aardig zal zijn? Wie weet helpt de dag dat je geboren bent daar
    een handje aan mee. Kun je dat ook eens uitzoeken?

Geef een reactie