Bananasplit

Tijdens de koffiepauze op mijn afstudeerplaats, hadden we het over hoe bananen het rijpen en vervolgens rotten van ander fruit in de buurt versnelt. De schil van de banaan scheidt het gas ethyleen uit, net als al het andere fruit, maar dan een hoop meer. Ik kon mij heel vaag nog een trucje herinneren om de banaan in plakjes te verdelen terwijl de schil er nog omheen zit.

De procedure is als volgt. Prik met een prikkertje door de schil van de banaan en vervolgens helemaal door de banaan heen (in de kortste richting, zie foto). Als je vervolgens de banaan voor een nacht in de koelkast legt, is de banaan de volgende dag gescheiden op de plek waar het gat zit. Als je dus op verschillende plekken gaten maakt in de banaan heb je de volgende dag plakjes banaan, in de schil. Ik wist niet meer zo goed of je de prikkertjes in de banaan moest laten zitten of dat je gewoon een gat moest maken.

In de discussie aan de koffietafel bedachten we dat dit wel eens door het gas van de schil zou kunnen komen. Het gas kan de gaatjes in en zou daar voor een versnelde rijping of misschien wel rotting zorgen en daardoor de banaan in plakjes delen. Uiteraard moest dit getest worden en de volgende dag heeft Joost al een banaan meegenomen. In de helft van de banaan laten we de prikkertjes zitten en in de andere helft maken we gaten in de banaan.

Dit is dus hoe de procedure in werkelijkheid gaat. Je grote broer prikt gaatjes in een banaan (zoals de procedure hierboven) waar je bij staat en doet de banaan in de koelkast. Als jij dan naar bed gaat, haalt je grote broer de banaan uit de koelkast en maakt plakjes van de banaan met het prikkertje. Dit doet hij door het prikkertje in het gat in de banaan te steken en vervolgens op een neer te bewegen. Vervolgens legt hij de banaan terug in de koelkast. De volgende dag maak jij de (voor jou onveranderde) banaan uit de koelkast en maakt hem open om vervolgens blij verrast te zien dat de banaan daadwerkelijk is opgedeeld in plakjes. Je broer vertelt je de clue nooit (of ik ben dat gedeelte weer vergeten, het was lang geleden en mijn geheugen is slecht) en wacht totdat jij het een keer aan andere mensen verteld om jezelf vervolgens voor schut te zetten in de koffie kamer van je afstudeerplaats.

Delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Hyves
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Reddit
  • email
Dit bericht is geplaatst in Day-to-day life, Ikzelf, Natuurkunde en getagdafstuderen, Humor, Rik. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Bananasplit

  1. Taco zegt:

    Hehe geniaal. Ik zat in het begin al te denken “huh, kan dat dan ook zonder die dingen heen en weer te bewegen…?”. Kudo’s voor je broer :)

  2. wlancee zegt:

    tip: doe het met een naald.. dan zie je de gaatjes ook niet, en heb je een goocheltruc.. (ik ben de oude broer, weet je)

Geef een reactie