Physics at FOM veldhoven

Afgelopen dinsdag en woensdag ben ik op het grootste natuurkunde congres van Nederland geweest, Physics@FOM Veldhoven. FOM staat voor Fundamenteel Onderzoek der Materie en organiseert dit congres waar in totaal ongeveer 1700 natuurkundigen aanwezig waren. Het congres gaat over alle onderdelen van de natuurkunde en er werden presentaties gegeven door onder andere Andre Geim, John Pendry, Gerard t’ Hoofd en David Quéré.

Het congres is eigenlijk niet bedoeld voor master studenten, maar de studenten uit Eindhoven mochten komen als ze maandag middag kwamen helpen met opbouwen. Ik heb samen met de Joost en Thimothy grasmatten gelegd (het thema was ‘gras’), waar dan met grote piepschuimen letter “PHYSICS” op kwam te staan. Verder hebben we geholpen met de ballonnen en andere decoratie.

Dinsdag werd het congres door Niek Lopez Cardozo geopend, terwijl we met 1700 natuurkundigen bij elkaar zitten. Hij kondigt John Pendry aan die vertelt over speciale eigenschappen die ontdekt zijn in zelfgemaakte meta-materialen. Hij is degene die de superlens heeft bedacht en als eerste ontworpen. Behalve deze ontdekking verteld hij ons over het onderzoek over onzichtbaarheid, dat helaas zeer waarschijnlijk niet mogelijk gaat zijn in de vorm van een mantel. Hij vindt het jammer dat hij Harry Potter moet teleurstellen, maar zegt dat een onzichtbaarheids-schuur wel moet lukken.

De rest van de dag zijn er nog veel meer presentaties van onder andere Nobelprijs winnaar Gerard ‘t Hoofd over CP-schending en de gevolgen voor het heelal. Aan het einde van de dag is er een groot diner voor alle deelnemers. Staatssecretaris Zijlstra geeft nog een speech om onderzoek aan te moedigen en deelt de prijzen voor beste poster, onderzoek en thesis uit.

Na het toetje komt dan Nobelprijs winnaar Andre Geim met een zeer humoristische presentatie van zijn verschillende onderzoeken. Hij laat zijn beroemde “Friday night experiments” zien waarin ze een kikker laten zweven in een magneet. Dit experiment was al door iemand anders gedaan, maar heeft gezorgd voor nieuwe aandacht voor wat eerder werd gezien als het verwaarloosbare diamagnetisme. Uiteraard eindigt hij met het onderzoek waarvoor hij de Nobelprijs heeft gekregen, het onderzoek aan grafeen, een enkele atoomlaag grafiet (potlood). De presentatie is te zien op citytv.nl en is zeker aan te raden. Een vergelijkbare lecture van hem staat hier.

Woensdag begint meteen met een hoop presentatie’s en eindigt met een ‘show’ van David Quéré die een hele reeks speciale eigenschappen van water bespreekt en laat zien. Een uittreksel van enkele van de filmpjes is te zien in het volgende filmpje.

Met 1700 mede natuurkundigen naar onze helden van deze tijd luisteren was geweldig. De vele presentaties waren soms vermoeiend, maar meestal erg leerzaam en vooral inspirerend. Ik heb gewoon een hoop zin gekregen om hard aan mijn onderzoek te werken. Dat ik tijdens het congres mijn mening via twitter heb gedeeld ging blijkbaar niet onopgemerkt voorbij en ik wordt vervolgens in dit nieuwsartikel (ook in het Engels) van FOM vernoemd.

[ratings]

Delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Hyves
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Reddit
  • email
Dit bericht is geplaatst in Ikzelf, Natuurkunde en getagdafstuderen, congres, natuurkunde. Bookmark de permalink.

Geef een reactie